Home

Blog

Castelfidardo  – „mekka“ akordeonu

Žádné komentáře Blog Novinky

Letošní 48° ročník akordeonoveho festivalu a soutěže v PIF Castelfidardo jsem konečně zažila osobně.
Již mnoho let zpátky jsem o tom snila. Pak přišly jiné starosti i radosti a svůj sen jsem tak na 12 let odložila. Letos to chtělo to něco extra a tento festival má očekávání splnil nad míru. Cesta do Castelfidarda byla tim nejlepším rozhodnutím a asi nejkrásnější dovolená vůbec. Vše, co se dá do třech dnů namačkat, jsme zvládli.
Castelfidardo je město akordonu, kde sídlí všechny významné akordeonove firmy již více jak 150 let. Nejlepší výrobci světa jsou právě tady. Tento festival je celosvětovým meetingem hráčů, profesionálů, profesorů, ale i studentů akordoenu z celého světa. Myslím že alespoň jedenkrát za život by se sem každý akordeonista nadšenec, nebo i profesionál, měl podívat.
Akordeon je všude.
V industriálním předměstí sídlí fabriky, největší z nich nás provedl velmi laskavý ředitel Bugari Armando – Paolo Piccio. Jeho hodinová přednáška a povídání o výrobě bylo skvělé a zajímavé. Následně jsme si užili i tři hodiny v showroomu, kde si naše 20ti členná skupinka mohla zahrát v podstatě na vše. A to také nebylo k zahození.
Castelfidardo je starobylé kamenné město sídlící na kopci. Ve výlohách obchodů je akordeon, jako hudební podkres v obchodech hraje akordeon a ve dnech soutěže je slyšet všude – akordeon.
Na hlavní stage na náměstí od odpoledne až do noci proudí všichni účastníci festivalu. Na radnici, v nedalekém kostele a ve škole probíhají celý den soutěže všech kategorií a žánrů.
Co zde bylo cítit  a vidět na první pohled byla pohoda, otevřenost, radost a komunikace.
Večer jste si popovídali s několika řediteli akordeonovych firem, dali jste si pivo s profesorem ze Švédska, popovídali si s kolegy, které člověk nepotkal 15 let, nebo se studenty, kteří měli po soutěži a slavili.
Úžasný zážitek, skvělá úroveň, pestrost programu.
Top akordenu a top akordeonistů.
Je skvělé vědět, že máš krásný nástroj toho má ještě mnoho před sebou.
Jednotlivé firmy mezi sebou soutěží v inovacích materiálu, kvalitě zvuku a vychytávkách pro nás hráče, které se týkají především váhy nástroje.
Přikládám několik fotek, kdy jsem se skvělým Fiatem panda, jiná auta zde téměř nejsou vidět, dostali do San Marina, Ancony, i na pláž.
PS. Pozor všem milovníkům akordeonu:
Je zde velké nebezpečí, že se zamilujete.
A současně s festivalem přijedete do Čech s novým akordeonem.
      j

Klára Veselá

Jsem zpěvačka, akordeonistka a lektorka akordeonu. Miluji zpěv a hru na akordeon. Koncertování je mojí velkou vášní. Současně mě baví předávat své zkušenosti dál. Učím, jak hrát na akordeon hravě a zdravě.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *